7 conductes que eviten que el xiquet es desenvolupe.

El psicòleg Tim Elmore, president de la Fundació Growing leaders, ha reunit fins a 7 conductes paternals que són negatives per als xiquets. Ací les tens:

1. No deixar que el xiquet experimente el risc. Als pares ens espanta que el nostre fill puga fer-se dany. Per això intentem allunyar-li de qualsevol situació que puga suposar un risc per a ell. No obstant això, un líder ha de ser capaç d’enfrontar-se sense por d’una situació de risc. Si mai va saber de xicotet què se sent a l’enfrontar-se a una situació perillosa, no serà capaç d’afrontar-ho de major, i la por li superarà.

2. Ajuda en tot al teu fill. Els pares tendim a ajudar en tot als fills. Ni si vullga els deixem que intenten superar ells sols un obstacle. Per a fer-los el camí més fàcil, els donem la mà, els alcem quan es caen… Com sabran sobreposar-se a una caiguda quan siguen majors? Com aprendrà a resoldre els seus problemes ell només?

3. Elogia constantment el teu fill. Si tot el que rep el teu fill són elogis i reforços positius, acabarà creient que no hi ha res a millorar. Sempre es pot millorar. Si perd l’interés per ser millor, no voldrà esforçar-se. Quan la vida real li demostre que no és tan bo com pensava, arribarà la frustració. Pot ser que de major siga un jove prepotent o bé derrotista.

4. Premia-li encara que no meresca el premi. Els reforços positius i els premis són útils en la seua justa mesura. Quan es premia constantment el xiquet, deixa de valorar el premi. Ja no servix per a res. No voldrà esforçar-se. Total, si li van a premiar igual… Els regals materials els impedixen veure l’essència del que realment importa.

5. Mai li parles dels teus errors del passat. La millor lliçó és l’exemple. Si mai li parles de les coses que vas fer malament, el teu fill no sabrà que eixa acció o conducta s’ha d’evitar. Explica-li, amb la teua experiència, la qual cosa ha d’evitar. Encara que després siga ell qui entropesse per a aprendre de la seua pròpia caiguda.

6. Mai faces el que dius. Sé conseqüent amb els teus actes. Els pares han de donar exemple. Si promets quelcom, has de complir-ho. Si dius quelcom, has d’obrar en conseqüència. No sigues incongruent.

7. Tracta-li com un adult quan encara és un xiquet. No confongues intel·ligència amb maduresa. Tal vegada el teu fill siga molt llest, però potser no estiga preparat per al món dels adults. Com ajudar el xiquet a ser líder i no seguidor

Perquè el teu fill siga un en un futur un adult amb la personalitat ferma i capacitat de lideratge, no has d’oblidar estos consells:

1. Confia en ell. Deixa que ho intente, caiga i torne a intentar-ho. Tin fe en ell.

2. Oferix-li reptes. Deixa que es davant als obstacles i els supere pel seu propi peu.

3. Mai et deixes guanyar. Que sàpia que no sempre es guanya. Aprendrà que el sentiment de derrota és útil per a créixer i superar desafiaments.

4. Inculca valors sòlids. Els valors són els fonaments perquè en un futur sàpia prendre decisions de forma correcta. Inculca en ell des de xicotet valors com la sinceritat, la lleialtat, l’empatia o l’amistat.

5. Dóna-li una recompensa… quan ho meresca. Deixa que se la guanyen amb esforç.

6. Escolta les seues opinions. Li ajudaràs a crear els seus propis juís de valor.

7. Deixa que trie. Contribuiràs que sàpia el que vol i el que no vol en la vida.